lauantai 16. helmikuuta 2013


Mustasaari huolissaan kielellisistä oikeuksista

Mustasaaren kunnanhallituksen vastaus kuntarakennelain lausunnossa ottaa kantaa kielellisten oikeuksien turvaamiseksi.

Mielestäni tämä teksti tulisi kuulua ruotsin kielellisten oikeuksien turvaamisesta, mutta sehän on lainvastainen eli sellaista ei voi laittaa.

Ei suomenkielen oikeuksia tarvitse turvata, ne ovat turvattu jo perustuslaissa, samoin kun ruotsinkielenkin oikeudet.

Yli 40 vuosikymmentä liike- ja yhdistyselämässä mukana olleena en tunnista tuota uhkaa jota nyt niin tavattomasti pitää puolustaa. Ei ainakaan Mustasaaren eikä Vaasan kunnassa. Pohjalainen lehti uutisoi että Mustasaari ei haluaisi työssäkäyntialuetta kriteeriksi. Kriteeri tulisi olla KIELI. Ei ymmärrä, ei hyvinvointia turvata kielen perusteella. Kyllä se on vielä taloudellinen toimeliaisuus, ja sen mukanaan tuoma vauraus, joka luo mahdillisuudet.  

Tällaista olematonta reviiriajattelua on kyllä liikeellä mm. koulumaailmassa jossa suomenkielisiin kouluihin otettiin hajurako kun ruotsinkielinen ammattikorkeakoulu siirrettiin Runsoriin.  Tällaisen kaikkia kiemuroita tietämättömänä näkisin että tällaisena aikana voimavarojen tuhlausta. Parhaassa tapauksessa pohjanmaan ruotsinkieliset menettävät päättäjäpaikat ja se on mielestäni tuhon tie. Osakeyhtiö, johonka pohjanmaan ruotsinkieliset menivät mukaan, on asetelmaltaan aika arveluttava. Jos pääkaupunkiseutu sanelee oppilaspaikkatarpeen, varsinkin kun mennään kohti hupenevia resursseja. ei näytä hyvältä, toivotaan kuitenkin parasta.

Tunnen osaajia molemmilta puolin, suorittaja ja vastuutasoilla on upeita henkilöitä joita tämä asetelma todellakin huolestuttaa. Jos olisimme olleet ”viksuja” kuten täälläpäin sanotaan, niin yhteinen koulu olisi ollut ehdottomasti paras vaihtoehto.  Siitä olisi todellakin syntynyt synergiaa ja vahvuutta.

No kouluelämä on yksi sektori, yrittäjyys, joka on sydäntäni lähellä, on toinen.  Muutama vuosi sitten kovan punnerruksen jälkeen saimme synnytettyä Rannikko-pohjanaan Yrittäjät r.y. joka on Suomen Yrittäjien aluejärjestö. Se saatiin toimimaan erittäin hyvin jos katsotaan tällaisen pienyrittäjän näkökulmasta. Mutta mitä on tapahtumassa. Ruotsinkielinen yrittäjäjärjestö on eroamassa Rannikko-pohjanaan Yrittäjistä. Taas on käsittääkseni kysymys jostain reviiriajattelusta. Kysyn vaan. ONKO TÄMÄ PAIKALLISEN YRITTÄJÄN ETU. Tekisi mieleni sanoa että taas menee pinnat eri laariin kuin näyttää olevan tarkoitus.

Kun keskustelen muualla päin Vaasan alueesta, niin tuntuu että Vaasa koetaan liian ruotsinkielisenä paikkana, lähinnä työmahdillisuuksien priorisoinnissa.  Kun keskustelen ruotsinkielisellä paikkakunnalla, Vaasa koetaan liian Suomenkielisenä paikkakuntana. Miten ihmeessä me saadaan tuo muuri joka tuntuu menevän tuossa Koivulahden Tuovilan ja Maalahden rajoilla murrettua. Lähes kaikki tuttavani jotka ovat uskaltautuneet ylittämään tuon muurin, ovat todenneet että ei se nyt niin vaikeata olekaan täällä elää. Ruotsinkelisiä oikeasti on aika vähän jotka eivät osaa yhtään Suomenkieltä. Tässä asiassa me suomenkieliset saisimme hävetä, minä mukaan lukien kielitaidottomuutta. Olen vain vuosien mittaan todennut, että jos on yhteinen tahtotila, niin tämä muuri ei ole todellinen. Muutama vuosi kun lisää kansainvälistytään, niin tuskin tätä ongelmaa enää ole.
Nyt vaan on se hetki kun jaetaan pelimerkit, jos blokkaamme itsemme ulos tällaisen marginaaliasian kautta, niin olen todella pahoillani.  Katsoin hiljattain dokumentin Jenkkilästä Detroitin kaupungista joka ei ymmärtänyt aikaansa, aika pahalta näytti. Olkaamme viisaampia tehkäämme yhteistyötä ja kaadetaan muurit vaikka se veisikin muutaman kunnanvaltuutetun, ja puheenjohtajan kokouspalkkiot. Valoisaa kesää odotellassa.

Tapsa

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti