sunnuntai 28. huhtikuuta 2013


Yhteisöverosta ajatuksia

Kehysriihessä päätettiin laskea yhteisöveroa n. 4%. Tosin lopullinen päätös tulee vasta syksyllä kun päätetään budjettiraamit, prosentti voi vielä muuttua jonkin verran.

Päätös astuu voimaan 1.1.2014,  josta alkaen vasta aletaan laskea tuloksia. Varsinaisia tuloksia joihin tuo päätös vaikuttaa, tehdään siis vuonna 2014, ja verotuspäätökset tulevat voimaan vasta vuoden 2015 julkaistavissa veropäätöksissä mikäli oikein ymmärrän.

Luemme jatkuvasti tiedotusvälineistä, että yritykset saivat huiman verohelpotuksen 9 miljoonaa. Oikein jos toiminta on tuloksellista. Mutta ei tämän perusteella voi vielä tehdä investointipäätöksiä. Ne tulisi ensin tienata ne rahat joilla sitten tehdään niitä investointipäätöksiä. Ainakin tulisi olla perusteltu syy olettaa että tulosta tulee. Tällä hetkellä valitettavasti kaikki mittarit osoittavat muuta.

Tämän päivän lomautukset ja irtisanomiset tehdään ihan muulla perusteella kuin 2015 vahvistettavilla mahdollisilla tuloksilla. Tämän päivän henkilöstölisäykset eivät voi perustua 2015 vahvistettavaan tulokseen.

Toinen asia on että minkälaiset yritykset lomauttaa irtisanoo ja sopeuttaa toimintaansa. Pörssiyritykset, Metso, StoraEnso, Kemira, jne. Tulee vaan mieleen että onko Suomi liian pieni maa että sen talous kestää pörssirahan vilkasliikkeisyyden. Mikään poliittinen päätöksenteko ei ole koskaan niin notkeata kuin pörssiyritysten sopeuttamistahti vaatisi. Olisiko viisasta perustaa Suomen kansantalous siten että se sopeutetaan keskisuuren teollisuuden varaan. Ja se mitä pörssiyrityksistä saadaan, pidetään onnistuneena lisänä.  Ei ehkä relevantti ajatus mutta tulisiko siitä johdannainen josta syntyisi jotain mahdollista uutta.

Vastaus Urpilaisen ajatukseen ”Nyt on yritysten vuoro tehdä” ei ehkä ihan ajankohtainen vielä. Yritysten täytyy tienata ne rahat ensin.

 

Tapsan Tarinat

Tapsa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti