maanantai 25. elokuuta 2014


Suullinen sopimus ei ole sopimus (ellei sitä pystytä toteennäyttämään)

Pohjanmaalla on totuttu sanontaan, että miehen sana pitää. Se onkin ollut kätevä ja yksinkertainen tapa hoitaa asioita.
Tänään vuonna elokuussa 2014 tämä saattaa pitää paikkansa vielä henkilöiden kahdenvälisissä sopimuksissa.
Mutta kun asia on kolmen tai neljänvälinen, asia onkin paljon mutkallisempi. Mitä tarkoitan kolmen ja neljän välisellä.
Kun yrittäjä sopii toisen yrittäjän kanssa jotain, asia on kolmen tai neljän välinen, lain edessä yritykset ovat juridisia henkilöitä. Henkilöt edustavat yritystään ja yrityshenkilön nimiin saatetaan tehdä (suullisia) sopimuksia, joiden toteennäyttäminen voi muodostua ongelmalliseksi. Esimerkiksi jos sopijapuoli ei ole enää yrityksessä työsuhteessa. Seuraava henkilö ei sitten tunnistakaan sopimusta, ja se saattaa olla yritykselle jopa epäedullinen, näin ollen on jopa houkuttelevaa luistaa sopimuksesta.
Näin ollen mielestäni suullinen sopimus ei voi olla sopimus. Sellainen sopimus joka ei velvoita osapuolia vastaamaan sopimuksesta kaikissa tilanteissa ei voi olla sopimus. Mieti aina mitä velvoitteita tämä sopimus edellyttää sinulta, kuka vastaa niistä jos toinen osapuoli, ei joko muista, tai on menettänyt valtuudet toteuttaa sopimusta.
Tästä seuraa että jos kirjallinen sopimus on ainut todellinen sopimus, tulisi yrittäjän aina kaikissa tilanteissa tehdä kirjallinen sopimus, varsinkin jos sopimus edellyttää taloudellisia panostuksia.
Jos toinen osapuoli ei pidä kirjallista sopimusta järkevänä tai tarpeellisena, turhaa vaivaa vaativana, jos kirjallista sopimusta ei ehditä juuri nyt tekemään, tai joku muu selitys tuntuu ajavan kirjallisen sopimuksen edelle, kannattaa miettiä kaksi kertaa toimintaan ryhtymistä, ennen kuin sopimus on kirjallisessa muodossa.
Tämän asian jos olisin vuosien varrella sisäistänyt, olisi monta markkaa ja euroa säästynyt. Samalla olisi valtava määrä energiaa voitu kohdistaa eteenpäin vieviin asioihin.
Erään kerran tällaista sopimuspaperia tehdessämme juristiystäväni sanoi, että tämä tehdään siksi, ettei tätä tarvitse tulvaisuudessa koskaan kaivaa esiin.

Siispä kun teet sopimuksia, varsinkin taloudellisia seuraamuksia vaativia, tee se aina KIRJALLISENA.


 

Tapsa

yrityskummi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti