sunnuntai 17. maaliskuuta 2013


Tuotekehityspanoksista ajatuksia                                                                17.03.2013

 

Nyt on talouden leikkauslistojen julkistamisen paikka. Tällä viikolla.

Mistä tulisi leikata. Opetuksesta, useimmat sanoo, ei missään tapauksessa, siinähän on meidän tulevaisuus. Terveydenhuollosta, no ei nyt siitä ainakaan, jätetäänkö vanhukset ja lapset hoitamatta. Sosiaalimenoista, no se on hyvinvointiyhteiskunnan murentamista. Byrokratiasta, jo sehän on selvää siitä voi leikata. Mistä muusta, no tietenkin yritystuista, nehän on aivan turhia.

Mietitään vähän byrokratiaa. Tämä sana kuvaa sitä verkostoa jolla asiat saadaan hoidettua. Eli byrokratia on menetelmiä ja tapoja sekä ihmisiä, jotka hoitavat meidän asioita. Otetaan esimerkiksi passi. Sen hoitaa polisiibyrokratia. Passin saa parhaassa tapauksessa jopa samana päivänä. Vähennettäisiinkö byrokratiaa, että sen saisi esim. kuukaudessa. Joutaahan kaikki nyt odottamaan kuukauden passia?

Toinen esimerkki voisi olla Kulttuurista, tai urheilusta. Leikataan sieltä byrokratiaa. Mitenkä ne kymmenet tuhannet jotka harrastaa näitä suhtautuisi siihen että esityksiä olisi vain kerran kuukaudessa, tai olisi määrävuodet kuin tukia saisi palloilu tai yleisurheilu. Eli se tarkoitta aina, että sellainen asia jota olemme pitäneet itsestään selvänä, ei toimikaan kuin ennen.

Samoin yritystuet, jos otetaan esimerkiksi kehittämistukia pois, niin usein sellaiset pellepelottomat jotka keksivät juttuja ei saisikaan keksintöjään edelleen kehittämisen kohteeksi. Inhottava tässä kehitystyössä on se, ettei koskaan tiedä tuleeko tästä tuotteesta se menestystuote. Kaikkihan mielellään tekisi sellaisia, mutta se ei vaan toimi niin. Voi olla että kolmas tai kymmenes kehitysversio on toimiva, se tarvitsee tukea joka on tällaisen yhteiskunnan kannalta äärettömän tärkeää. Emme pärjää enää bulkkituotteissa, nyt täytyy luoda uutta uudenlaista ajattelua, se vaatii panostusta. Panostuksen hedelmiä nauttii myös yhteiskunta jolla tuotetaan välttämättömiä palveluita, eli silloin on tärkeää että yhteiskunta panostaa tukien muodossa myös tälle alueelle. Onko tällä alueella byrokratiaa, no se onkin jo toisen jutun aihe.

On tärkeää muistaa ja ymmärtää, että se työ tai toimi, jota tänään hoidat, ei hoidukaan enää kymmenen vuoden kuluttua niin, jopa kokonaiset toimialat katoavat, hyvä esimerkki on graafinen teollisuus, vain noin 20% toiminnasta on suunnilleen samanlaista kuin 20 vuotta sitten, kokonaiset ammattikunnat ovat kadonneet. Muutos on ainut varma asia tulevaisuudessa, sille on pakko panostaa.

Tapsa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti